Yhdistyksen säännöt
Päivitetyt säännöt hyväksytty Jyväskylän vuosikokouksessa 11.10.2022
1. § Nimi, kotipaikka ja toiminta-alue
Yhdistyksen nimi on Suomen Leikkausosaston sairaanhoitajat ry, FORNA (Finnish Operating Room Nurses Association). Kotipaikka on Helsinki. Yhdistys on valtakunnallinen ja puoluepoliittisesti sitoutumaton.
2. § Tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää leikkausosaston hoitotyötä, valvoa aatteellisia ja ammatillisia etuja sekä kehittää kansainvälistä yhteistyötä. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole hankkia ansiota tai aineellista etua jäsenille.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
- järjestää neuvottelu- ja opintotilaisuuksia,
- antaa lausuntoja,
- toimii terveydenhuollon eri yksiköiden yhteistyön kehittämiseksi,
- toimii yhteistyössä terveydenhuoltoalan oppilaitosten kanssa,
- on jäsenenä Euroopan leikkaushoitajayhdistyksessä (European Operating Room Nurses Association, EORNA).
3. § Tarkoituksensa tukemiseksi
Yhdistyksellä on oikeus hankkia ja omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta, ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, sekä asianomaisen luvan saatuaan panna toimeen rahankeräyksiä, arpajaisia ja harjoittaa julkaisu- ja kustannustoimintaa.
4. § Yhdistyksen jäsenyys
Varsinainen jäsen. Jäseneksi voidaan hyväksyä sairaanhoitajan tutkinnon suorittanut henkilö, joka on kiinnostunut perioperatiivisesta hoitotyöstä.
Kunniajäsenyys. Yhdistyksen hallitus voi kutsua kunniajäseneksi henkilön, joka on edistänyt ansiokkaasti perioperatiivisen hoitotyön kehittymistä. Kunniajäsen on vapautettu jäsenmaksusta.
Opiskelija- ja eläkeläisjäsenyys. Opiskelijajäseneksi voidaan hyväksyä sairaanhoitajatutkintoa suorittava henkilö, joka on kiinnostuneet perioperatiivisesta hoitotyöstä. Yhdistyksen varsinainen jäsen voi eläkkeelle jäätyään ilmoittautua eläkeläisjäseneksi.
Jäsenyydestä päättää yhdistyksen hallitus.
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi.
Jäsenen katsotaan eronneen yhdistyksestä, mikäli hän ei ole suorittanut vuotuista jäsenmaksuaan.
Jos jäsen käyttäytymisellään tai toiminnallaan on vahingoittanut yhdistyksen arvoa tai toiminut vastoin yhdistyksen sääntöjä ja yhdistyksen kokouksen päätöksiä, voi yhdistys kokouksessaan erottaa hänet.
Ehdotus jäsenen erottamiseksi yhdistyksestä on esitettävä kirjallisesti perusteluineen.
Erottamispäätöksestä ilmoitetaan kirjallisesti asianomaiselle.
5. § Yhdistyksen toimielimet
Yhdistyksen toimielimet ovat yhdistyksen kokous ja hallitus. Yhdistyksen päätäntävalta käyttää yhdistyksen kokous. Hallitus käyttää yhdistyksen toimeenpanovaltaa. Hallituksen alaisina toimivat tarpeelliseksi katsotut hallituksen asettamat toimijat.
6. § Yhdistyksen kokoukset
Yhdistys kokoontuu vuosikokoukseen sekä tarvittaessa ylimääräisiin kokouksiin.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai vähintään yksi kymmenesosa (1/10) varsinaisista jäsenistä sitä määrättyä asiaa varten kirjallisesti pyytää. Kokouksessa voidaan käsitellä, mutta ei tehdä päätöksiä muista kuin kokouskutsussa mainituista asioista. Yhdistyksen kokouksen kutsuu koolle yhdistyksen hallitus. Kokouksesta on ilmoitettava jäsenille viisitoista (15) päivää aikaisemmin yhdistyksen kokouksen päättämässä alan ammattilehdessä ja/tai yhdistyksen kotisivuilla. Yhdistyksen kokouksessa on äänioikeus jokaisella varsinaisella jäsenellä, joka voi todistaa henkilöllisyytensä. Valtakirjaa käyttämällä ei saa äänestää. Käsiteltävänä olevat asiat päätetään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee henkilövaaleissa arpa, muissa asioissa se esitys, johon puheenjohtaja yhtyy.
7. § Yhdistyksen vuosikokous
Pidetään lokakuun loppuun mennessä ja siellä käsitellään
- hallituksen laatima toiminta- ja tilikertomus yhdistyksen edelliseltä toimikaudelta,
- vahvistetaan tilinpäätös,
- päätetään tilin-/taloudentarkastajien lausunnon perusteella tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle,
- vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavaa toimintavuotta varten,
- päätetään jäsenmaksun suuruudesta,
- valitaan joka kolmas vuosi hallituksen puheenjohtaja, jota myös kutsutaan yhdistyksen puheenjohtajaksi,
- valitaan hallituksen varsinaiset ja varajäsenet,
- valitaan seuraavaksi tilikaudeksi kaksi (2) tilin-/toiminnantarkastajaa ja varalle kaksi (2) tilin-/toiminnantarkastajaa,
- päätetään vuosikokouksen ilmoitustavasta,
- mahdolliset muut asiat.
8. § Yhdistyksen hallitus
Yhdistyksen toimintaa johtaa hallitus, johon kuuluu
- kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja,
- kuusi (6) varsinaista jäsentä ja kuusi (6) varajäsentä.
- Varsinaiset ja varajäsenet valitaan kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan, joista molemmista kolmannes (1/3) on vuosittain erovuorossa
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä keskuudestaan tai hallituksen ulkopuolelta sihteerin ja/tai rahastonhoitajan.
9. § Hallituksen kokoontuminen
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai jos kaksi kolmasosaa (2/3) hallituksen jäsenmäärästä (4 henkilöä) sitä vaatii.
Kokous on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja puolet (½) hallituksen jäsenmäärästä on läsnä (3 henkilöä).
Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä.
Äänten mennessä tasan valitaan se esitys, johon puheenjohtaja yhtyy, paitsi henkilövaaleissa arpa.
10. § Toiminta- ja tilikausi
Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätöksen tulee olla valmiina jätettäväksi tilin-/toiminnantarkastajille elokuun loppuun mennessä.
11. § Nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat yhdistyksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai sihteeri, kukin yksin.
12. § Sääntöjen muuttaminen
Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa, jos muutoksen puolesta on äänestänyt vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) läsnä olevista äänivaltaisista jäsenistä.
13. § Yhdistyksen purkaminen
Jos yhdistys purkautuu, on sen jäljelle jääneistä varoista päätettävä yhdistyksen purkamisesta päättävässä kokouksessa käytettäväksi yhdistyksen tarkoitusperien edistämiseksi. Purkamiskokouksessa päätetään yhdistykselle lahjoitettujen tai testamentattujen varojen käytöstä edellisen mukaisesti, ellei lahjoittaja tai testamentin tekijä ole nimenomaan toisin määrännyt. Purkamispäätöksen tekoon vaaditaan viisi kuudesosaa (5/6) purkamiskokouksessa annetuista äänistä.