Skip to main content

Pinsetin kirjoitusohjeet

FORNA ry:n (Suomen Leikkausosaston Sairaanhoitajat) jäsenlehti

Pinsetti-lehti julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Painoksen koko on noin 1100 kappaletta. Pinsetti-lehti on Suomen leikkausosaston sairaanhoitajat ry:n (FORNA) julkaisema ammattilehti, jota siteerataan ja lainataan säännöllisesti myös opinnäytteissä ja kehittämistehtävissä.

    • Pinsetti tavoittelee omakustanteisuutta eikä sillä ole muita kaupallisia tavoitteita
    • Kirjoittajille ei makseta palkkioita
    • Pinsetti varaa oikeuden toimituksellisiin muutoksiin
    • Pinsetti käsittelee perioperatiiviseen hoitotyöhön teemoja ajankohtaisesti ja monipuolisesti
    • Palaute ja ehdotukset mahdollisiksi tuleviksi kirjoittajiksi ovat tervetulleita

    Pinsetti-lehden artikkelin kirjoitusohje  

    Suomen Leikkausosaston sairaanhoitajat ry:n jäsenlehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehtikirjoituksen ydinkysymys kuuluu: mikä on tämän kirjoituksen pääsanoma? Mene siis suoraan asiaan. Kohdista sanomasi juuri tämän lehden lukijoille eli leikkausosaston sairaanhoitajille.  

    Lyhyet ja napakat jutut houkuttelevat lukemaan. Vältä pitkiä lauseita ja vierasperäisiä sanoja sekä lyhenteitä. Lyhyet lauseet, luonteva sanajärjestys ja harkittu kappalejako lisäävät ymmärrettävyyttä. Sujuva teksti on ytimekästä. 

    Kirjoittajan oma persoonallinen ote lisää asiatekstin juttumaisuutta, luettavuutta ja kiinnostavuutta. Ole uskollinen omalle kirjoitustyylillesi! Kirjoittaja huolehtii itse artikkelinsa kielenhuollosta ennen artikkelin toimittamista Pinsetti-lehteen. 

    Artikkelissa tulee olla valmiiksi laadittuina otsikko, ingressi sekä väliotsikot. Pinsetti-lehden toimituskunnalla on oikeus muokata tekstin kieliasua ja artikkelin rakennetta.  

    ARTIKKELIN SUOSITELTAVA PITUUS on 600–800 sanaa. Kirjoitukset laaditaan Word -tiedostoina. 

    KIRJOITTAJAN TIEDOT mainitaan jutun alussa muodossa: Etunimi, Sukunimi, koulutusarvo (esim. sh, yamk, LT), työtehtävä, työpaikka- ja yksikkö.   

    OTSIKKO kertoo artikkelin keskeisen sisällön. Hyvä otsikko on lyhyt eikä siinä ole lyhenteitä tai sulkumerkkejä. 

    INGRESSI eli jutun alkukappale herättää lukijan mielenkiinnon. Ingressi on yleensä noin parin lauseen johdanto, joka kertoo artikkelista olennaiset asiat ja johdattaa lukijan aiheeseen. Ingressi ei kuitenkaan ole sisällysluettelo. Kirjoita ingressi lihavoituna.  

    ARTIKKELIN VARSINAINEN TEKSTI kirjoitetaan ilman turhia muotoiluja. Kappalejaot erotellaan tyhjillä rivityksillä.  

    VÄLIOTSIKOT jaksottavat tekstin selkeiksi ja helposti luettaviksi kokonaisuuksiksi. 

    ARTIKKELIN TOIMITETAAN Word -tiedostona osoitteeseen pinsetti@forna.fi. Taitettu versio artikkelista lähetetään kirjoittajalle nähtäväksi ja kommentoitavaksi. Kommentoinnin ja mahdollisten korjausten jälkeen katsotaan, että kirjoittaja on hyväksynyt artikkelinsa julkaistavaksi. 

    KUVAT, KUVIOT JA TAULUKOT lisäävät artikkeliin mielenkiintoa. Pyri aina liittämään artikkeliisi kuvitusta, joko valokuvia tai havainnollistavia kuvioita ja taulukoita. Liitä niihin myös kuvatekstit, joissa kerrotaan mitä kuva, kuvio tai taulukko esittää. 

    Voit liittää kuvia, kuvioita tai taulukoita tekstin sekaan taittajalle sijoittelumalliksi, mutta ne tulee lähettää aina myös erillisinä tiedostoina. Upotettujen kuvien resoluutio ei välttämättä riitä painotyöhön. 

    Kuvat lähetetään png-, eps-, tiff- tai jpg-tiedostoina, alkuperäisinä ja käsittelemättöminä. Älä pienennä kuvaa. Mitä parempilaatuinen kuva, sitä monipuolisemmin ja suurempana sitä voi käyttää taitossa. 

    KUVIEN JULKAISULUPA on oltava pyydettynä ennen kuvien toimittamista Pinsetin toimitukseen. Julkaisulupa ja alkuperäislähde merkitään näkyviin, joten kirjaathan kuvan ottajan nimen myös kuvatekstiin tai kuvatiedoston nimeen. Verkosta imuroidut kuvat eivät kelpaa painotyöhön. Lehden taittaja neuvoo, jos kuva-asioissa on ongelmia: aineistopankki@gmail.com, Piia Viikari puhelin 040 549 7519. 

    LÄHDEMERKINNIÄT rajallisen sivumäärän vuoksi pitkiä lähdeluetteloita ei ole aina mahdollista julkaista artikkelin yhteydessä. Artikkelin loppuun voidaan lisätä maininta, että lähteet ovat saatavissa joko toimituksesta tai suoraan kirjoittajalta. Jos käytät lähteitä, tulee ne tekstiin selkeästi merkitä.  

    KIRJOITAJAN YHTEYSTIEDOT on hyvä lisätä artikkelin loppuun toimitusta varten. Näitä ei julkaista artikkelin yhteydessä. Tarvitsemme postiosoitetietosi kirjoittajan kappaleen postitusta varten.  

    ARTIKKELIN KÄYTTÖ- JA JULKAISUOIKEUS siirtyvät Suomen Leikkausosaston sairaanhoitajat ry:lle Pinsetissä julkaisun jälkeen. Jos kirjoittaja haluaa julkaista artikkelinsa uudelleen jossakin toisessa lehdessä, tarvitsee hän siihen luvan Pinsetti-lehden päätoimittajalta. Lisäksi uudelleen julkaistussa artikkelissa pitää olla lähdetietona merkintä ”Julkaistu alun perin Pinsetti-lehdessä numero/vuosi sekä sivunumerot” 

    LISÄTIETOJA pinsetti@forna.fi 

    Fornan hallitus 1/2025